Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Mogłoby się wydawać, że przewód pokarmowy, a zwłaszcza jelita służą jedynie do prostych, wręcz prymitywnych czynności, jakimi są trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Oczywiście rozkład paszy i wchłanianie składników odżywczych jest podstawową rolą jelit, jednak w ich obrębie zachodzi cały szereg innych procesów, których prawidłowy przebieg ma decydujący wpływ na funkcjonowanie i równowagę całego organizmu. Zauważono chociażby, że zaburzenia pracy jelit mogą wpływać na pracę centralnego układu nerwowego, a u ludzi nawet prowadzić do występowania zaburzeń psychicznych tj. depresja. Z tego względu jelita są często określane mianem „drugiego mózgu”. Dla osiągnięcia stabilności i dobrostanu organizmu cały złożony system przewodu pokarmowego musi współpracować zarówno z układem odpornościowym, jak i również z obecną w jelitach florą bakteryjną. Produkcja drobiarska w przyszłości będzie czerpać z wiedzy odnośnie roli jaką pełnią mikroorganizmy kolonizujące jelita w procesach fizjologicznych organizmu (wykorzystanie paszy, odporność ptaków). W poniższym tekście poczynione zostaną próby opisania, w jaki sposób można modulować ilość i skład mikroorganizmów tworzących mikrobiom. Na początek warto zapoznać się z kilkoma definicjami związanymi z mikroflorą. Pierwszy termin – microbiota został wprowadzony do słownika biologicznego około dwudziestu lat temu i oznacza wszystkie drobnoustroje (zarówno symbiotyczne, komensale, jak również patogeny) zasiedlające organizm. Mikrobiotę tworzą zarówno bakterie, jak również wirusy, grzyby i archeony. Mikrobiom oznacza z kolei zbiór genomów drobnoustrojów obecnych w organizmie. W piśmiennictwie naukowym pojęcia mikrobiota i mikrobiom zastąpiły pojęcie „mikroflora”.