Katarzyna Jankowska
PAN Olsztyn
Najogólniej bioasekurację można określić jako ochronę fermy. Są to działania zmierzające w kierunku ochrony populacji ptaków na fermie przed transmisją czynników zakaźnych. Aby osiągnąć zamierzony cel, hodowca musi dołożyć wszelkich starań, aby nic nie zostało zaniedbane. Podstawą wszelkich przedsięwzięć związanych z hodowlą zwierząt, a tym samym są Ustawy prawne.
Części składowe bioasekuracji
Otoczenie fermy
Otoczenie fermy powinno być utrzymane w czystości, a osoby odwiedzające fermę powinny posiadać buty i odzież ochronną. W związku z pobytem obcych osób (nie będących pracownikami) w książce wizyt powinien znaleźć się zapis tego zdarzenia.
Budynki (dla różnych gatunków drobiu)
Minimalna odległość budynku od granicy działki powinna wynosić 4 m (Rozporządzenie MRiGŻ z dnia 7 października 1997 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle rolnicze i ich usytuowanie), a w przypadku gdy budynek wyposażony jest w dach mogący rozprzestrzenić ogień, odległość ta musi wynosić minimum 12 m (24 m w przypadku graniczenia z lasem). Zabrania się budowy obiektów na obszarach wymagających szczególnej ochrony, wpływających szkodliwie na środowisko – odległość od granicy obszarów chronionych nie powinna być mniejsza niż 200-300 m. W przypadku inwestycji mogących oddziaływać na środowisko (chów lub hodowla w liczbie zwierząt nie niższej niż 240 DJP), wymagany jest dokładny raport (może być również wymagany przy hodowli nie niższej niż 50 DJP) dotyczący wpływu hodowli na środowisko.
Pomieszczenia do hodowli drobiu
Pomieszczenia dla drobiu powinny być zabezpieczone przed działaniem warunków atmosferycznych oraz wilgoci z podłoża (zalegające odchody zwierzęce). Powinno zadbać się o:
- odprowadzenie ścieków do odpowiednich, szczelnych zbiorników,
- wyposażenie w instalacje i urządzenia dostosowane do przeznaczenia pomieszczeń,
- zapewnić odpowiednie warunki do pracy obsłudze fermy.
Jakie warunki powinien spełniać budynek dla drobiu?
Budynek inwentarski powinien spełniać następujące wymagania ewakuacyjne:
- posiadać co najmniej dwa wyjścia w budynku przeznaczonym dla większej liczby ptaków,
- posiadać co najmniej jedno wyjście ewakuacyjne z każdej sekcji w pomieszczeniach podzielonych na sekcje,
- wrota i drzwi budynku inwentarskiego powinny zawsze otwierać się na zewnątrz pomieszczenia,
- przy wejściach do budynków ze zwierzętami powinny zostać powieszone tablice zakazujące wejścia na teren budynku osobom obcym np.: „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”. Również psy i koty nie mogą przebywać w budynku, w którym przebywa drób (możliwość roznoszenia chorób). W budynkach dla drobiu powinno być wydzielone pomieszczenie dla personelu wyposażone w zlew, środki czystości, środek dezynfekujący, gdzie można myć ręce oraz przebrać się.
Budynek powinien być skonstruowany tak, aby utrudnione było gromadzenie się wody w łącznikach lub miejscach zetknięcia się różnych materiałów. Drzwi i ich rama powinny być zrobione z materiału odpornego na zużycie, łatwego do oczyszczania i nie ulegającego butwieniu, gniciu, czy korozji. Ściany gładkie, wykonane z twardego i nieprzepuszczalnego materiału, ułatwiającego oczyszczanie i zapobiegającego uszkodzeniom (zaokrąglenie narożników czy kątów na styku dwóch ścian oraz na styku ścian z sufitem i podłogą ułatwia oczyszczanie). Okna powinny być czyste oraz nieuszkodzone. Jeśli są otwierane, muszą być zaopatrzone w siatki uniemożliwiające przedostawanie się owadów do środka. Podłoga powinna być gładka, ale nie śliska, łatwa do mycia, czyszczenia i dezynfekcji oraz nieznacznie nachylona, aby umożliwić spływ wody. Kanały ściekowe stanowiące integralną część podłogi powinny być prawidłowo rozplanowane, aby nie doprowadzić do zatkania systemu kanalizacyjnego. Sufit powinien być czysty, gładki, bez pajęczyn i pleśni. Oświetlenie powinno być umieszczone w suficie, a punkty świetlne – łatwe w oczyszczaniu.
Zwalczanie szkodników
Budynki należy zabezpieczyć przed gryzoniami (instalowanie stacji przynęt – pułapki, jako metalowe stacje oraz pozostawiać plastikowe stacje). Pułapki należy zabezpieczyć przed dostępem innych zwierząt i ludzi.
Ferma drobiu powinna posiadać mapkę zawierającą punkty rozmieszczenia stacji przynęt (pułapek) na zewnątrz i wewnątrz fermy.
Pułapki należy monitorować ze względu na jak najwcześniejsze rozpoznanie wystąpienia plagi gryzoni (przeszkolony w tym celu pracownik). Należy regularnie organizować zabiegi dezynsekcji (częste instalowanie lepów na muchy, a w oknach siatek).
Wszelkie czynności związane ze zwalczaniem szkodników należy dokumentować, aby stwierdzić, gdzie występują główne ogniska ich występowania.
Higiena personelu i osób z zewnątrz
Pracownicy muszą posiadać aktualne wyniki badań lekarskich oraz odzież ochronną i obuwie przeznaczone wyłącznie do pracy ze zwierzętami. Pracownicy i osoby z zewnątrz muszą wcześniej zapoznać się z zasadami zachowania się na fermie. Jedną z podstawowych zasad jest mycie rąk przed pracą i po jej zakończeniu. W przypadku kontaktu z chorymi ptakami należy szczególnie zadbać o higienę osobistą. O chorobie należy powiadomić służby weterynaryjne. W przypadku stwierdzenia u ptaków choroby zakaźnej, bezwzględnie wymagana jest praca w rękawicach ochronnych!!!. Wszystkie osoby, które kontaktowały się z chorymi ptakami lub jajami muszą poddać się badaniom lekarskim.
W pomieszczeniach inwentarskich niedopuszczalne jest używanie ognia otwartego oraz palenie tytoniu.
Mycie i dezynfekcja
Na fermie należy prowadzić regularne zabiegi mycia i dezynfekcji między cyklami produkcji, a w przypadku stwierdzenia choroby zakaźnej należy szczególnie starannie odkazić pomieszczenia (wybiegi, urządzenia i sprzęt oraz odzież używaną przy ich obsłudze). Ściółkę z otoczenia chorych czy padłych ptaków oraz resztki paszy trzeba usunąć i odkazić lub spalić w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego (gruntowne oczyszczanie pomieszczeń powinno odbywać się co najmniej dwa razy w roku – wiosna i jesień). Padłe ptaki usuwane są z hali co najmniej raz na dobę i składowane poza fermą lub w dużej (możliwie) odległości od kurników, w zamykanych kontenerach, gdyż stanowią dla żywych ptaków duże zagrożenie.
Etapy skutecznej dezynfekcji:
- oczyszczenie obiektu (sanityzacja),
- wstępnemechaniczne uprzątnięcie wszystkich zanieczyszczeń organicznych (resztki kału, kurz, słoma) będących siedliskiem ogromnej ilości drobnoustrojów, które mogą stać się przyczyną chorób w stadzie,
- dokładne umycie wodą z dodatkiem detergentów przy użyciu pomp wytwarzających ciśnienie (mycie rozpoczynamy zawsze od górnych ścianwkierunku podłogi),
- czyszczenie i przepłukiwanie odłączonego uprzednio od dopływu wody systemu wodociągów i poideł (ważne jest również mechaniczne oczyszczenie, przepłukanie i zdezynfekowanie zbiornika głównego odstojnika),
- przepłukanie całego zdezynfekowanego systemu wodnego,
- zamgławianie płynem dezynfekcyjnym (końcowa dezynfekcji całego pomieszczenia, w tym miejsc trudno dostępnych).
Środek dezynfekcyjny musi posiadać odpowiedni atest (należy zapisać datę, nazwę i stężenie robocze oraz czas kontaktu). Na terenie fermy powinny znajdować się specjalne maty dezynfekcyjne z tworzywa sztucznego (wymiar 60 × 80 × 4 cm) wypełnione wymienną gąbką poliuretanową, nasączoną środkami do dezynfekcji, umieszczane przy wejściu na halę hodowlaną. Często stosuje się jako zamiennik dywanik sodowo-wapienny, rozkładany na posadzce. Maty muszą zabezpieczać wszystkie wejścia i wjazdy na teren obiektu.
Dostarczanie ptaków (piskląt) na fermę
Ptaki trafiające na fermę z zewnątrz powinny przejść kwarantannę polegającą na poddaniu ich rutynowym badaniom i zabiegom weterynaryjno-hodowlanym (szczepienia), w tym również zabiegowi odkażania. Przed przyjęciem piskląt pomieszczenie powinno być odpowiednio wyczyszczone, wymyte i zdezynfekowane. Podłoga powinna być pokryta głęboką ściółką, aby izolować pisklęta od zimnej podłogi, chłonąć wilgoć i zapewnić miękkie, suche podłoże. Odpowiednimi materiałami na ściółkę są torf (w dolnej warstwie), wióry drzewne oraz cięta słoma. Bardzo ważnym warunkiem jest utrzymanie suchej ściółki. Zwilgotniała lub spleśniała jest przyczyną groźnych chorób grzybiczych. W kurniku należy zapewnić odpowiednie oświetlenie, wentylację, temperaturę i wilgotność powietrza. W pierwszym tygodniu życia wilgotność względna powietrza powinna wynosić 65-70% w zależności od gatunku. Dla zapewnienia odpowiedniej wymiany powietrza w kurniku ważne jest częste wietrzenie oraz zainstalowanie sprawnego systemu wentylacji.
Po brakowaniu w zakładzie, pisklęta należy pakować (100 piskląt kurzych lub 60 piskląt kaczych lub indyczych oraz 40 piskląt gęsich) do czystych i odkażonych pojemników plastikowych lub w kartony jednorazowego użycia wyścielone czystą watą drzewną, wiórami lub papierem falistym. Na pojemnikach umieszcza się napis zawierający informację o gatunku, rasie lub nazwie hodowlanej drobiu, liczbie ptaków znajdujących się w pojemniku, miejscu pochodzenia drobiu. Pisklętom przygotowanym do transportu, oczekującym na odbiór należy zapewnić w pomieszczeniu magazynowym min. temperaturę 25°C oraz wilgotność 55%. Transport na fermę powinien odbywać się specjalnym samochodem (dobrze izolowanym, wentylowanym). Temperatura przewozu powinna wynosić 22-25°C, a transport powinien być zakończony w ciągu 72 godzin po wylęgu. Drób i inne ptaki w czasie transportu trwającego dłużej niż 24 godziny powinny mieć dostęp do wody i paszy w wystarczających ilościach (wraz z pisklętami powinny być dostarczone odpowiednie dokumenty zawierające informacje na temat szczepień jakim poddano ptaki, pochodzenia rodziców, szczepień jakim poddano rodziców, wieku stada rodzicielskiego, poziomu przeciwciał rodziców).
Dostarczanie pasz
Środki transportu pasz należy regularnie myć i dezynfekować. Miejsce przyjmowania i rozładunku pasz powinno być czyste i suche. Pasza dostarczana na fermy luzem lub w workach powinna być umieszczana w czystych, suchych silosach lub magazynach.
Każdy kurnik powinien posiadać dwa silosy, aby można je było odpowiednio czyścić i dezynfekować, natomiast paszę w workach należy przechowywać na suchej i czystej podłodze. Należy ją magazynować w miejscu, gdzie ptaki i gryzonie nie mają dostępu. Worki z paszą wcześniej zakupioną powinno się układać i skarmiać w pierwszej kolejności (komponenty mieszanek dla drobiu należy kupować od dostawców posiadających certyfikat).
Dobrostan
W pomieszczeniach dla drobiu należy zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza, w zależności od gatunku i wieku (optymalna wilgotność względna powietrza w kurniku wynosi 60-70%). Należy zastosować sprawny system wentylacji. System o zbyt małej wydajności powoduje wzrost poziomu szkodliwych gazów (amoniaku, dwutlenku węgla, siarkowodoru) i wilgotności powietrza (działanie stresogenne, obniżenie przyrostów masy ciała ptaków, zatrucia organizmu. Pomieszczenia inwentarskie dla zwierząt oświetla się przystosowanym dla danego gatunku zwierząt światłem sztucznym lub zapewnia dostęp światła naturalnego (oświetlenie dzienne w pomieszczeniach inwentarskich określa się stosunkiem oszklonej powierzchni okien do powierzchni podłogi). Obsada ptaków na m2 ponad ustalone normy powierzchni dla danego gatunku i wieku jest zabroniona. Ptaki powinny mieć stały dostęp do wody (bieżąca kontrola stanu poideł i całego systemu doprowadzania wody do kurnika; czysty, bez osadów i wolny od drobnoustrojów system pojenia).
Stado powinno być monitorowane codziennie w celu szybkiego wykrycia choroby.
Wykaz chorób zakaźnych drobiu podlegających obowiązkowi zgłaszania i zwalczania:
- influenza ptaków o wysokiej zjadliwości d. pomór drobiu,
- rzekomy pomór drobiu.
Wykaz chorób zakaźnych podlegających
rejestracji:
- salmonelloza drobiu (S. Gallinarum, S. Pullorum, S. Enteritidis, S. Typhimurinum, S. Arizone)
- chlamydioza ptaków,
- zakaźne zapalenie torby Fabrycjusza (choroba Gumboro),
- choroba Mareka,
- choroba Derzsye'go,
- mykoplazmozy drobiu (Mycoplasma gallisepticum, M. synoviae, M. meleagridis).
Na fermie należy stosować program szczepień. W przypadku utrzymania dużej liczby ptaków w jednym pomieszczeniu należy zaszczepić maksymalnie dużą liczbę ptaków, aby zapobiec lub zminimalizować skutki choroby. Szczepienia profilaktyczne przeprowadza się wyłącznie w stadach zdrowych. Na 24 godziny przed szczepieniem, w dniu szczepienia i 24 godziny po szczepieniu nie stosuje się na fermie środków leczniczych i odkażających. Woda przeznaczona do rozcieńczania szczepionek powinna być wolna od bakterii, o pH 6,9-7,2 i o temperaturze 12-15°C (woda powinna być wypita najpóźniej w ciągu 2 godzin).
Wszelkie sposoby zabezpiecząjace fermę drobiu przed patogenami, szczególnie programy profilaktyczne w postaci bioochrony, mają na celu zwiększenie produkcyjności oraz opłacalności hodowli poprzez ograniczenie procentu upadków ptaków, wynikających z zachorowań. Zwiększone środki ostrożności związane z ochroną fermy, a tym samym „zdrową produkcją”, wpływają na zmniejszenie zagrożenia zdrowia publicznego. Nie należy zatem lekceważyć ważnego problemu zapobiegania chorobom wywoływanym u drobiu przez drobnoustroje.