Strefa Drób

Hodowca Drobiu 4/2013

Postępowanie z pisklętami w zakładzie wylęgowym

Wykluwanie się piskląt, ocena ich kondycji oraz przyczyny brakowania

Wskaźniki wylęgowości oraz jakość piskląt zależą od wielu czynników, z których za najważniejsze uznaje się, wartość biologiczną jaj, technikę inkubacji oraz postępowanie z pisklętami po wylęgu. 
Wykluwanie się piskląt to ostatni etap wielodniowego okresu wysiadywania jaj czy też ich inkubacji w aparatach wylęgowych. Proces klucia jest jednym z okresów krytycznych w trakcie lęgu i wymaga od piskląt bardzo dużego wysiłku. Kurczętom zajmuje zwykle od kilku do kilkunastu godzin i jest doskonałym sprawdzianem ich kondycji. W zakładach wylęgowych bardzo ważne jest, aby wykluwanie się nie było rozciągnięte w czasie. Okres między wykluciem pierwszych i ostatnich piskląt, określany jako tzw. „okno klucia”, nie powinien przekroczyć 40 godzin. Dlatego też należy unikać nakładania jaj o różnej masie, zróżnicowanej długości przechowywania oraz pochodzących od stad w różnym wieku.

 

 

Tagi:

Od września 2012 roku nasza Redakcja otrzymuje materiały reklamowe od agencji, która kryje się pod adresem mailowym Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Materiały informują o prowadzonej kampanii „Nowa Jakość w drobiarstwie”. W jednej z nich czytamy „Polscy producenci mięsa drobiowego podnoszą standardy produkcji i wdrażają system kontroli jakości QAFP…” Jakie są te nowe standardy? Mam mówić o tym Zeszyt Branżowy „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej gęsi owsianej” (dostępny na www.qafp.pl). Ale może od początku…

 

Żywność funkcjonalna definicja, klasyfikacja, przeznaczenie (część 1)

Upowszechnienie osiągnięć postępu technicznego w ostatnich kilkunastu latach spowodowało istotne zmiany w stylu życia, nie zawsze korzystne dla zdrowia człowieka. Równolegle rośnie zainteresowanie utrzymaniem dobrego stanu zdrowia oraz spowolnieniem procesów starzenia. Jest to przyczyną wzrostu popytu na żywność o ukierunkowanym, pożądanym oddziaływaniu na organizm i gwałtownego rozwoju nowego rynku żywności.

 

Tagi:
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.