Strefa Drób

Hodowca Drobiu 2/2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W numerze:

  1. Rola substancji czynnych w ziołach Katarzyna Jankowska
  2. Właściwa mikroflora przewodu pokarmowego drobiu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  3. Kwasy omega-3 i omega-6 w produkcji drobiu Anna Wilkanowska
  4. Zboża pastewne źródłem energii w paszach dla drobiu Alina Rachwał
  5. Wartość pokarmowa aktualnie uprawianych w Polsce roślin strączkowych Agnieszka Misiura
  6. Ryzyko skarmiania pasz z mikotoksynami Wojciech Grudzień
  7. Jak ubić by nie skrzywdzić? Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  8. Cud w Botswanie Jan M.Fijor
  9. Profilaktyka na fermach drobiu Bartosz Korytkowski
  10. Ubój rytualny tradycyjna metoda czy okrutne morderstwo? Robert Nowakowski

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Kwasy omega-3 i omega-6 w produkcji drobiu

Rola tłuszczów, a zwłaszcza ich odpowiednie proporcje, jest istotna. Wiadomo, że lipidy, inaczej zwane kwasami tłuszczowymi, odgrywają ważną rolę w organizmie. Kwasy tłuszczowe to związki o różnorodnej budowie chemicznej i wielu istotnych funkcjach biologicznych. Na szczególną uwagę, z punktu widzenia profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych, zasługują kwasy omega-3 i omega-6, których obecność jest niezbędna do funkcjonowania zarówno organizmu ludzkiego jak i zwierzęcego. Wymagają one jednak stałego uzupełniania z zewnątrz, zwłaszcza kwasy omega-3, ze względu na niewystarczającą ich syntezę w ustroju.

 

Właściwa mikroflora przewodu pokarmowego drobiu

Praca hodowlana w przypadku kurcząt rzeźnych ma na celu m.in. poprawę ich zdrowotności oraz mięsności. Obecnie udział mięśni piersiowych w masie ciała osiąga nawet 18% (podczas gdy w latach 50 XX wieku wynosił jedynie ok. 9%). Jednocześnie doszło do innych zmian w proporcji narządów wewnętrznych tj. zmniejszenia masy serca ptaków i do wydłużenia jelita (większa powierzchnia wchłaniania związana jest z większymi potrzebami pokarmowymi rosnących ptaków).

 

Ubój rytualny tradycyjna metoda czy okrutne morderstwo?

Wokół nowoczesnych form produkcji zwierzęcej tworzą się niesamowite legendy – baśnie tysiąca i jednej nocy są przy nich pozbawione fantazji, a twórcy filmów grozy z pewnością mogą czerpać inspirację z pomysłowości „eko-znawców”.

 

Tagi:

Ryzyko skarmiania pasz z mikotoksynami

Obecnie rzadko spotyka się kliniczne postacie zatrucia mikotoksynami. Dzisiaj obserwuje się zazwyczaj ich negatywny skutek w paszy na parametry produkcyjne u zwierząt. Dlatego też pasze pełnoporcjowe zawierają dodatek substancji, które je wiążą. Problem jednak istnieje i to dlatego, iż zarówno skuteczność absorbentów jest jeszcze nie w pełni skuteczna oraz dlatego, że na rynku są obecne komponenty o różnej jakości pod względem zawartości mikotoksyn.

 

Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz

Przez profilaktykę na fermach drobiu należałoby rozumieć cały zespół różnych czynników zmierzających do poprawy warunków środowiska podczas procesu produkcyjnego, jak też poprawy zdrowia i wydajności ptaków. Wszystkie sposoby zabezpieczające fermy drobiu przed patogenami (a zwłaszcza programy profilaktyczne) mają na celu zwiększenie produkcyjności i opłacalności hodowli poprzez ograniczenie upadków drobiu wynikających z zachorowań.

Zabiegi profilaktyczne konieczne do przeprowadzania na fermach drobiu dotyczą m.in.

  • właściwego przygotowania pomieszczeń,
  • przygotowania wybiegów do wprowadzenia drobiu,
  • odkażania drobiu i jaj,
  • pielęgnacji ściółki,
  • brakowania drobiu,
  • przestrzegania programu szczepień.

Wszystkie te czynności mają na celu przede wszystkim zapobieganie chorobom drobiu, ponieważ leczenie jest znacznie trudniejsze i dużo droższe, a ponadto nie zawsze daje oczekiwany efekt.

Przygotowując pomieszczenia na przyjęcie drobiu powinniśmy zachować właściwą kolejność czynności jakie musimy przeprowadzić:

  • spryskanie części produkcyjnej i sprzętu środkiem owadobójczym (zanim przystąpimy do mycia hali, przygotowując ją do kolejnego cyklu, w pomieszczeniu, w którym występowały problemy z owadami np. karaluchy, chrząszcze ściółkowe),
  • zdemontowanie sprzętu do mycia lub podwieszenie do góry,
  • omiatanie sufitu, ścian, otworów wentylacyjnych,
  • usunięcie obornika,
  • czyszczenie posadzki z zanieczyszczeń,
  • spryskanie pomieszczenia wodą (namaczanie 2-3 godziny),
  • mycie gorącą wodą (ze środkiem myjącym emulgującym tłuszcz, rozpuszczającym pozostałości białek) pod ciśnieniem,
  • sanityzacja – usuwamy ok. 80% drobnoustrojów wegetatywnych,
  • odkażanie – część produkcyjna, magazynowa, socjalna, silosy, ciągi paszowe, po wyschnięciu pomieszczenia,
  • mycie i dezynfekcja sprzętu,
  • bielenie ścian (świeże mleko wapienne) – budynki tradycyjne,
  • ponowna dezynfekcja po 10 dniach od pierwszego zabiegu.

Przygotowanie wybiegów obejmować powinno takie czynności jak:

  • usunięcie obornika lub pomiotu,
  • odkażanie,
  • pozostawienie wybiegu na 7-14 dni na działanie promieni słonecznych,
  • płytka orka (12 cm),
  • bronowanie,
  • pokrycie wybiegu 5-10 cm warstwą żwiru lub ściółki.

Na fermach drobiu oraz w zakładach wylęgu drobiu najczęściej stosowaną metodą jest dezynfekcja chemiczna. Zawsze jednak niezbędna jest przy jej zastosowaniu konsultacja z lekarzem weterynarii (szczególnie w przypadkach takich, kiedy miały miejsce choroby zwalczane z urzędu lub inne choroby zakaźne). Bardzo istotną sprawą jest dobranie właściwego środka dezynfekcyjnego. Jakie cechy powinien więc posiadać dobry preparat dezynfekcyjny? Oto kilka najważniejszych: szerokie spektrum działania, wykazywać dużą zdolność do penetracji (docierać do wszelkich szczelin), powinien być środkiem aktywnym po zetknięciu z brudem, ma być także środkiem trwałym (w roztworach roboczych aktywność przez kilka dni), ponadto ważną jego cechą jest wydajność, łatwość w stosowaniu, bezwzględnie ma on być bezpieczny w stosowaniu (nie może być toksyczny zarówno dla ludzi jak i dla drobiu i w ponad 90% powinien ulegać degradacji), ma wykazywać działanie dezodorujące (dodatek olejków eterycznych), powinien też być odporny na temperaturę i nie tracić swoich właściwości. Środek dezynfekcyjny powinien posiadać odpowiedni atest, musi być przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta.

Każdy zabieg dezynfekcyjny powinien być dokładnie zapisany (data, nazwa zabiegu i środka zastosowanego, stężenie preparatu zastosowanego do dezynfekcji). Producenci czy też dystrybutorzy są zawsze zobligowani do podawania sposobu użycia i dawkowania środka dezynfekcyjnego. Nie wszystkie preparaty przeznaczane są bowiem do każdego rodzaju dezynfekcji.

Środkami dezynfekcyjnymi stosowanymi najczęściej są preparaty na bazie fenoli, fluorowców, kwasów, aldehydów, związków nadtlenków, zasad, alkoholi. Preparat dezynfekcyjny musi się dobrze rozpuszczać w wodzie. W pomieszczeniach drobiarskich o dużej intensywności produkcji nie należy stosować preparatów myjących o niskim lub średnim poziomie pH. Najlepszymi są środki dezynfekcyjne o większej sile odtłuszczania – mocno alkaliczne. Skuteczność preparatów jest największa przy nieobecności tłuszczów, białek i cukrów. Każda organiczna materia na powierzchni dezynfekowanej utrudnia bowiem dostęp do mikroorganizmów i dezaktywuje działanie preparatu. Działanie większości preparatów polega na niszczeniu błony komórkowej mikroorganizmów i inaktywowaniu enzymów niezbędnych w procesach życiowych.

W zależności od warunków panujących w pomieszczeniu stosujemy określoną metodę dezynfekcyjną: zamgławianie, opryski, zadymianie, fumigacja – uzależnione to jest od warunków panujących w pomieszczeniu.

Jednym z ważnych elementów profilaktyki na fermach drobiu jest właściwa dbałość o jakość ściółki, co wywiera ogromny wpływ na zdrowie ptaków. Ściółka powinna charakteryzować się odpowiednią elastycznością, wilgotnością, chłonnością. Nadmierna wilgotność ściółki sprzyja w bardzo dużym stopniu rozwojowi patogenów, co ma związek z większą emisją gazów, podwyższeniem temperatury w pomieszczeniu. Często stosowane są różne preparaty i sposoby przeznaczane do osuszania i odkażania ściółki.

Do najważniejszych zasad profilaktyki wychowu i chowu drobiu należy zaliczyć:

  • przestrzeganie izolacji przestrzennej fermy,
  • wprowadzenie obowiązującej zasady „wszystko pełne, wszystko puste”,
  • urządzenie punktu sanitarnego lub śluzy,
  • przeprowadzenie transportu piskląt odpowiednio odkażonym samochodem z dobrą klimatyzacją,
  • pisklęta powinny być zdrowe, zaszczepione, po rodzicach o jednakowym programie profilaktycznym,
  • ptaki trafiające na fermę z zewnątrz powinny przejść kwarantannę (rutynowe badania i zabiegi weterynaryjno-hodowlane (szczepienia), a także zabieg odkażania,
  • prowadzenie bieżącego brakowania i odkażania ptaków,
  • realizowanie programu profilaktycznego (podawać witaminy, składniki mineralne, szczepić),
  • zapewnienie prawidłowych warunków środowiskowych i odpowiedniego żywienia,
  • obserwowanie ptaków na bieżąco, co pozwala na określenie ich stanu zdrowia,
  • sztuki padłe należy zbierać do szczelnych pojemników 2-3 razy dziennie a następnie likwidować,
  • izolowanie drobiu od innych zwierząt – gryzoni,
  • zapewnienie właściwej higieny żywienia.

Organizacja fermy drobiu uwzględniająca zasady profilaktyki:

  • przy wjeździe na fermę oraz we wszystkich przejściach powinny znajdować się specjalne baseny lub maty dezynfekujące wypełnione lub nasączone środkiem odkażającym; środek odkażający musi być uzupełniany codziennie,
  • wszystkie drogi wewnętrzne należy odpowiednio utwardzić, gdyż ułatwia to utrzymanie ich w czystości,
  • w każdym pomieszczeniu należy wydzielić część przedsionka na urządzenie „śluzy dezynfekcyjnej”; w tej części obsługa powinna zmieniać własne ubranie na odzież ochronną tj. specjalne fartuchy i buty przeznaczone tylko do użytku wewnętrznego,
  • buty przy wchodzeniu do pomieszczeń produkcyjnych należy odkażać na macie dezynfekcyjnej, a ręce umyć i spłukać środkiem odkażającym,
  • liczba osób upoważnionych do wstępu do pomieszczeń drobiarskich powinna być zawsze ograniczona maksymalnie; jeżeli koniecznym staje się wejście do kurnika osoby postronnej, to bezwzględnie musi ona włożyć w tym celu przygotowane obuwie i fartuch, które po każdym użyciu należy wyprać i zdezynfekować,
  • na teren fermy mogą wjeżdżać tylko autoryzowane pojazdy (po wcześniejszej dezynfekcji),
  • należy zakazać wjazdu pojazdom na teren fermy poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do ubojni albo przez zakład utylizacyjny,
  • pasza i dodatki paszowe dostarczane na fermę powinny posiadać zdrowotne atesty, odpowiadające danej partii, a ponadto powinny one być przechowywane w odpowiednich warunkach (zapewnienie odpowiedniej wilgotności),
  • osoby zatrudnione na fermie powinny unikać kontaktów z drobiem poza miejscem pracy,
  • drzwi, okna oraz otwory wentylacyjne w kurniku i magazynie pasz powinny być zabezpieczone siatką przed ptakami oraz gryzoniami,
  • każde pomieszczenie produkcyjne musi mieć własny sprzęt, nie wolno wyposażenia przenosić z jednego pomieszczenia do drugiego,
  • pisklęta w wychowalni powinna obsługiwać zawsze ta sama osoba; jeżeli to możliwe, to należy obsługiwać najpierw ptaki młodsze, a następnie starsze,
  • ptaki martwe należy zbierać do specjalnych szczelnie zamykanych pojemników, a następnie palić je lub przekazywać do utylizacji. Przy nasileniu się śmiertelności stada należy niezwłocznie wezwać lekarza weterynarii, a sztuki padłe oddać do sekcji i badań bakteriologicznych.

Spis piśmiennictwa dostępny u autora

 

HD4

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 2/2013

Kup prenumeratę

Wartość pokarmowa aktualnie uprawianych w Polsce roślin strączkowych

Pasze stosowane w żywieniu drobiu w porównaniu z paszami używanymi w żywieniu pozostałych zwierząt gospodarskich powinny odznaczać się dużą koncentracją składników pokarmowych. Jedynie podobne żywienie obserwujemy u trzody chlewnej, której potrzeby pokarmowe są zbliżone do potrzeb drobiu. Unika się podawania pasz o dużej zawartości włókna surowego i wody z powodu szczególnej budowy przewodu pokarmowego drobiu, jak również wysokich potrzeb pokarmowych intensywnie rosnących czy niosących się ptaków.

 

Rola substancji czynnych w ziołach

Aby zminimalizować zagrożenie chorobami, a tym samym znacznie podwyższyć stopień odporności ptaków stosuje się w żywieniu „roślinną alternatywę” dla antybiotyków i sulfonamidów. Są to preparaty ziołowe, które wykorzystuje się zarówno w medycynie ludzkiej i weterynaryjnej. Stanowią one ważny element profilaktyki chowu oraz poprawiają jakość żywienia zwierząt, w tym także drobiu. Zawierają bowiem cenne składniki odżywcze oraz witaminy.

 

 

Jak ubić by nie skrzywdzić?

W związku z tendencjami światowymi, szczególnie nasilonymi w krajach Unii Europejskiej, zmierzającymi do poprawy dobrostanu w chowie i transporcie zwierząt gospodarskich, w komisjach Parlamentu Europejskiego i poszczególnych krajach, trwają prace nad określeniem jednolitego stanowiska i dotyczącego postępowania w czasie ubojów zwierząt.

 

Tagi:
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.