Produkcyjność kur nieśnych w chowie ekologicznym
Anna Wilkanowska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Rolnictwo ekologiczne
Obecnie produkcja ekologiczna staje się znaczącą alternatywą dla małych i średnich gospodarstw rolniczych. Jest to typ produkcji oparty na zasadach zrównoważonego rozwoju, i ma zagwarantować konsumentom wysoką jakość towarów oraz bezpieczeństwo. Tym bardziej, że obecnie konsumenci coraz większą uwagę przywiązują do walorów smakowych i cech prozdrowotnych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz warunków ich produkcji. Oczekiwania konsumentów spełnia zdecydowanie rolnictwo ekologiczne określające ściśle metody prowadzenia produkcji zarówno zwierzęcej jak i roślinnej.
Definicja rolnictwa ekologicznego, jeszcze do niedawna brzmiała – „system produkcji rolnej oparty na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w obrębie gospodarstwa”. Ta definicja w pełni oddawała sens rozporządzenia 2092/91, jednakże w preambule rozporządzenia 834/2007 rozszerzono zakres rolnictwa ekologicznego o ochronę środowiska. Dlatego też rolnictwo ekologiczne obejmuje towarowe gospodarstwa rolne i gospodarstwa bez produkcji towarowej, ale przyczyniające się do pozytywnego oddziaływania na środowisko przyrodnicze.