Strefa Bydło

Hodowca Bydła 3/2016

Intensywne odmiany traw w nowoczesnej gospodarce pastwiskowej

Roman Łyszczarz

Pracownia Łąkarstwa, UTP w Bydgoszczy

 

To jeden z najtrudniejszych i najciekawszych tematów jakie w ostatnich latach opracowywałem. Nie sposób go całkowicie ogarnąć. Wymaga bowiem stałej aktualizacji wiedzy związanej z bieżącą rejestracją nowych odmian, a także z bardzo ograniczonymi informacjami o ich cechach użytkowych. W związku z tym trudno jest wypowiadać się nawet na temat możliwości w pełni świadomego ich wykorzystania.

GMO - istota, cele oraz potencjalne i rzeczywiste korzyści z jej wykorzystania

Anita Zaworska

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

XXI wiek stawia przed ludzkością wiele nowych wyzwań. Wzrost liczebności ludności wiąże ze sobą rosnące zapotrzebowanie na pożywienie. Można to osiągnąć poprzez zwiększenie wydajności upraw oraz wykorzystanie terenów, do tej pory uważanych za nienadające się pod uprawę. Jednocześnie narasta problem światowego deficytu żywności, a rosnące spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego wymaga szybkiego i znaczącego zwiększenia zbiorów roślin przeznaczonych na paszę.

Tagi:

Doskonałość drożdży piwnych firmy Leiber w żywieniu bydła

dr inż. Andrzej Sobieraj

Leiber Sp. z o. o., Krośniewice

 

Drożdże piwne Leiber są produkowane z gęstwy browarnianej uzyskiwanej w procesie produkcji piwa w browarach. Drożdże browarniane Saccharomyces cerevisiae (fot. 1) uzyskiwane w ten sposób są 100% prawdziwymi drożdżami. Opatentowany proces produkcyjny w firmie Leiber stanowi podstawę skutecznej ochrony zachowania składników i substancji czynnych zawartych w prawdziwych drożdżach piwnych.

Choroby bydła opasowego część I – choroby zakaźne

Maciej Adamski, Marta Kaliciak, Bartosz Kłos

 

Bydło zarówno opasowe, jak i mleczne poprzez przynależność do tego samego gatunku, narażone jest na występowanie tych samych jednostek chorobowych. Zależność ta uwarunkowana jest fizjologicznie. Jednakże biorąc pod uwagę specyfikę utrzymania oraz kierunku użytkowania obserwuje się większą częstotliwość oraz ryzyko wystąpienia poszczególnych chorób. Bydło mleczne jest znacznie bardziej narażone na choroby metaboliczne, mastitis, czy też kulawizny. Natomiast bydło opasowe bardziej narażone jest na schorzenia i choroby infekcyjne, które mogą mieć podłoże: bakteryjne, wirusowe lub pasożytnicze.

Skutecznie zwalczamy chwasty w kukurydzy

Paweł Talbierz

 

Chwasty to dla kukurydzy przeciwnik zdecydowanie najgroźniejszy. Nie dziwi zatem fakt, że to zabieg herbicydowy jest uważany za najważniejszy. Wybór odpowiedniego preparatu to klucz do sukcesu i czystego pola.

Rimel – skutecznie, bezpiecznie i tak tanio…

Ubiegły sezon pokazał, jak istotnym zabiegiem na plantacji kukurydzy jest skuteczne zniszczenie chwastów. Niesprzyjająca pogoda, a szczególnie susza, bardzo mocno zweryfikowała działanie wielu preparatów. Dlatego tak ważnym jest dobór technologii ochrony przed chwastami, która nie pozostawi złudzeń, a szczególnie chwastów na polu.

                W 2015 roku wprowadzono do obrotu nowy herbicyd do powschodowego zwalczania chwastów jedno- i dwuliściennych w kukurydzy. Rimel 25 SG to produkt, który dzięki zwalczaniu szerokiego spektrum chwastów jest rozwiązaniem bardzo skutecznym. Substancja aktywna herbicydu jest z powodzeniem stosowana nie tylko w Polsce, ale również na świecie od ponad 20 lat. Jedną z jego wielu zalet jest wysoki stopień zwalczania chwastów, nazywanych potocznie „trudnymi”. Jeżeli do tej pory mieliście Państwo problem z takimi gatunkami jak m.in. ostrożeń polny, samosiewy rzepaku, perz właściwy czy chwastnica jednostronna, to Rimel 25 SG jest najlepszym wyborem.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Każdego dnia przemieszczamy się, by dotrzeć do pracy, do szkoły, na zakupy, do lekarza; używamy maszyn i sprzętu do prac rolniczych, którymi poruszamy się po drogach. Bardzo często działamy w dużym pośpiechu. Samochodów i wszelkich pojazdów przybywa i ruch na drogach jest coraz większy.

Tagi:

 

Profesor Juliusz A. Strzetelski urodził się w 1938 r. we Lwowie. W 1955 r. ukończył męskie I Liceum Ogólnokształcące im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie. Studiował w Wyższej Szkole Rolniczej w Krakowie na Wydziale Zootechnicznym (1959-06.1964). Pracę magisterską pt. Wpływ światla na czynność tarczycy u świń wykonał pod kierunkiem prof. Zygmunta Ewy'ego.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.