Strefa Drób

Hodowca Drobiu 6/2014


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W numerze:

  1. Jubileusz 80 lat życia i 58 lat pracy naukowej Prof. dr hab. Stanisława Wężyka Katarzyna Markowska, Danuta Grabowska
  2. Brojler jutra Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  3. Propolis stymulator wzrostu kurcząt brojlerów Alina Rachwał
  4. Zadbaj o czystość linii pojenia przed wstawieniem! Dariusz Lewandowski
  5. Hormon wzrostu u drobiu Anna Wilkanowska, Artur Mazurowski
  6. Co podawać ptakom, aby złagodzić skutki stresu cieplnego? Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  7. Zapalenie poduszki stopy Bartosz Korytkowski
  8. Środowiskowe i genetyczne czynniki wpływające na wzrost ptaków Anna Wilkanowska, Artur Mazurowski
  9. Podwyższenie poziomu higieny na fermach przy zastosowaniu preparatów: INCIPROP WET, INCIPROP FARM, INCIMAXX DES, jako czynnika minimalizującego zagrożenie chorobami Katarzyna Jankowska
  10. Etiologia chorób grzybiczych u ptaków Oliwia Duszyńska-Stolarska
  11. Produkcja i jakość jaj ekologicznych Teresa Skiba, Magdalena Dymek
  12. Najczęstsze zmiany anatomopatologiczne u brojlerów kurzych stwierdzane podczas badania poubojowego Michał Majewski, Piotr Jóźwiak, Jędrzej M. Jaśkowski
  13. Kapłon w trzech odsłonach Cz. I. Historia Magdalena Zawacka
  14. Eksploatacja fermy drobiu zgodnie z wymaganiami środowiskowymi Jakub Fuks
  15. XV Mazowieckie Dni Rolnictwa
  16. Małe jest wydajne – nowa ładowarka Merlo P25.6L

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Zapalenie poduszki stopy

Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz

 

W wielkostadnym chowie drobiu kontaktowe zapalenie skóry stanowi poważny problem. Schorzenie to przysparza wiele strat z powodu gorszych przyrostów masy ciała oraz obniżenia wartości rzeźnej tuszek.

 

Środowiskowe i genetyczne czynniki wpływające na wzrost ptaków

Anna Wilkanowska, Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Postęp genetycznej selekcji drobiu rzeźnego w zakresie osiąganych parametrów hodowlano-użytkowych jest istotny. Prowadzona od wielu lat selekcja ptactwa mięsnego ukierunkowana jest na kilka wybranych cech produkcyjnych, w tym m.in. na tempo wzrostu, wykorzystanie paszy, ukształtowanie i jakość tuszki. Łatwo dostrzegalne są zmiany cech brojlera w porównaniu z jego wyglądem z poprzednich kilkudziesięciu lat, a tym bardziej z jego przodkiem.

 

8 maja w Sali Konferencyjnej w Budynku Głównym w Balicach odbyła się niezwykła uroczystość podsumowująca 80 lat życia Profesora Stanisława Wężyka oraz 58 lat Jego dokonań naukowych. Wśród obecnych na sali 115 osób znalazło się wielu znamienitych gości. Przepiękna sceneria oraz pogoda to najlepsze z możliwych otoczenie do przebiegu Jubileuszu tak zacnego Profesora, pełnego humoru, dobroci i życzliwości, ale także jednego z najwybitniejszych polskich naukowców, specjalistów w dziedziny drobiarstwa.

Co podawać ptakom, aby złagodzić skutki stresu cieplnego?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Lublin

 

Temperatura środowiska to jeden z najważniejszych czynników wpływających na efektywność produkcji drobiarskiej. Temperatura oddziałuje na tempo wzrostu ptaków m.in. poprzez wpływ na ilość pobieranej paszy i na tempo przemian metabolicznych.

 

Propolis stymulator wzrostu kurcząt brojlerów

Alina Rachwał
Poznań

 

Propolis – to jeden z cenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły, które wykorzystują go w ulach jako materiał antyseptyczny i struktaralny. Propolis powstaje w dwojaki sposób. Większa jego część, zwana kitem pszczelim, zbierana jest przez pszczoły z roślin, mniejsza, określana jako balsam pyłkowy, wytwarzana jest w organizmie tego owada z pyłku kwiatowego.

 

W dniach 14-15 czerwca br. odbyły się w Płońsku piętnaste Mazowieckie Dni Rolnictwa. MDR to największe targi rolne na Mazowszu. Honorowy patronat nad ich organizacją objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Wojewoda Mazowiecki. To prestiżowe wydarzenie zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających oraz wystawców, tak było również i w tym roku.

 

Michał Majewski, Piotr Jóźwiak, Jędrzej M. Jaśkowski
Instytut Weterynarii, Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Znaczny wzrost produkcji mięsa kurcząt brojlerów wiąże się ze zwiększeniem przyrostów wagowych oraz skróceniem tuczu. Na przestrzeni ostatnich 60 lat tucz skrócono z 72 do około 40 dni. Jednocześnie masa ciała ptaka poddawanego ubojowi zwiększyła się niemal dwukrotnie. Intensyfikacji produkcji towarzyszył spadek odporności ptaków przy jednoczesnym wzroście zjadliwości patogenów. Badaniu poubojowemu poddawane są ptaki, które nie wykazywały klinicznych objawów choroby przed ubojem. Pytaniem pozostaje jednak czy tak znaczna intensyfikacja produkcji nie wpływa na pogorszenie parametrów jakościowych mięsa.

Materiał

Przebadane kurczęta chowane były w podobnych warunkach, na ściółce, w budynkach zamkniętych. Do ubojni zostały dostarczone w wieku 39-42 dni i średniej masie ciała - 2,5kg. Karmione były paszami Starter, Grower I i II, Finisher. Pasza Grower zawierała kokcydiostatyki (Diclazuril 0,2% w Grower I, Salinomycyna w Grower II). W czasie tuczu ptaki leczono antybiotykami - amoxycyliną, enrofloksacyną, kolistyną. Zachowany został okres karencji przed odstawieniem ptaków do uboju. Odległość ferm od ubojni pozwalała na transport trwający mniej niż 8 godzin (średnia odległość 120km).

Konfiskaty 1Fot. 1. Ogniska martwicy w miąższu i na powierzchni wątroby

Metoda

Badanie poubojowe wszystkich ptaków zostało przeprowadzone w jednakowych warunkach, przy dobrym oświetleniu, na jednobarwnym tle, zawsze przez tego samego lekarza weterynarii. Podstawowy sposób badania polegał na oglądaniu tuszy ptaka. Zwracano uwagę na jej barwę, wielkość, obecność krwiaków, złamań, ropni. Ocenie poddano także narządy wewnętrzne: wątrobę, serce, jelita i żołądek. W przypadku stwierdzenia zmian wykonano dodatkowo badanie polegające na omacywaniu, w celu określenia konsystencji, oraz nacięciach diagnostycznych skóry, mięśni i narządów wewnętrznych.

Konfiskaty 2Fot. 2. Obecność dużej ilości mętnego płynu w worku osierdziowym

Cel badań

Określenie ilościowe i jakościowe zmian anatomopatologicznych u kurcząt w badaniu poubojowym.

Wyniki

Liczba przebadanych tuszek wynosiła 22207, z czego u 251 sztuk (co stanowiło 1,13% wszystkich ptaków poddanych badaniu) w badaniu organoleptycznym stwierdzono zmiany, które kwalifikowały mięso jako niezdatne do spożycia przez ludzi i zwierzęta. Na podstawie tych konfiskat sporządzone zostało zestawienie (Tab. 1).

konfiskaty 4Tab. 1. Ilościowe zestawienie zmian anatomopatologicznych w badaniu poubojowym kurcząt rzeźnych

Najczęściej stwierdzano w badaniu poubojowym charłactwo i wychudzenie. Dotyczyło ono 41,8% tuszek. U 78% ptaków tej grupy stwierdzono naloty włóknika na powierzchni wątroby lub guzkowate zmiany w jej miąższu, które były mlecznej barwy i średnicy około 1 mm (Fot. 1). Stwierdzono także obecność żółto zabarwionego płynu surowiczego, niekiedy z domieszką krwi  w worku osierdziowym (Fot. 2). Drugą, co do częstości występowania przyczyną dyskwalifikacji tuszek, było niedostateczne wykrwawienie ptaków, które stanowiło 20,7% ogółu zmian. U 10% skonfiskowanych ptaków stwierdzono wyraźne  zasinienie tuszy. 31% skonfiskowanych ptaków miało więcej niż jedną anomalię (wychudzenie, niedostateczne wykrwawienie, zasinienie) (Fot. 3 i 4).

Aż u 19,5% kurcząt stwierdzono obecność wydzieliny ropnej i włóknika w pachwinach i okolicy steku. Skóra w tych miejscach miała żółtą lub brązowo żółtą barwę, była obrzękła i zgrubiała (tzw. "skóra waflowa"). Powyższy obraz zmian występuje w przypadku Cellulitis, za które odpowiedzialne są szczepy APEC (Avian pathogenic Escherichia coli) (Fot. 5). Ropnica wystąpiła w 4,4% przypadków. Żółtaczkę (Icterus) stwierdzono tylko u jednego z ptaków (0,4%). Zażółcenie dotyczyło wszystkich tkanek organizmu - skóry, mięśni, błon surowiczych, stawów i narządów. Podobnie rzadko stwierdzano uszkodzenia mechaniczne. Stanowiły one 3,2% konfiskat.

Konfiskaty 3Fot. 3., 4. Niedostateczne wykrwawienie tuszy

Dyskusja

Biorąc pod uwagę odsetek konfiskat (1,13%), wyniki przeprowadzonego badania nieznacznie różnią się od danych zebranych przez Libelta w latach 1996-1999 (0,45%) oraz w 2000 r przez Lisa (0,46%). Wzrost tej wartości wiąże się z postępującą intensyfikacją chowu i ciągłym doskonaleniem genetycznym ptaków, ukierunkowanym na jak najszybszy przyrost masy ciała.

Najczęstszą przyczyną uznania tuszki za niezdatną do spożycia przez ludzi było wychudzenie i niedostateczne wykrwawienie. W latach 1996-1999 wychudzenie było powodem 45,4% ogólnej liczby konfiskat tuszek kurcząt. Zmniejszyło się natomiast znaczenie choroby Mareka, która w badaniu poubojowym jest praktycznie niespotykana. Jest to efekt wprowadzenia profilaktyki w postaci szczepień ochronnych. Program zwalczania Salmonelli zmniejszył ryzyko pojawienia się chorych kurcząt w rzeźni do minimum i z roku na rok w coraz mniejszym odsetku stad wykrywa się S. Typhinurium i S. Enteritidis.

Charłactwo wraz ze zmianami guzkowatymi na powierzchni i w miąższu wątroby, płyn w worku osierdziowym, tworzą obraz sugerujący wystąpienie uogólnionej kolibakteriozy.

Konfiskaty 5Fot. 5. Cellulitis – zmiany obecne w okolicypachwin, steku i mięśni piersiowych

Najczęstszą przyczyną niedostatecznego wykrwawienia jest stres związany z  długim transportem i zmęczeniem ptaków, a także zbyt wysoka lub niska temperatura. Osłabienie pracy serca oraz zwiększone wypełnienie naczyń włosowatych powoduje utrudnienie procesu wykrwawiania. Pozostała w mięśniach krew powoduje przyspieszenie procesu rozkładu - krew jest naturalnym buforem, uniemożliwia zakwaszenie mięsa. Ponadto w niezakwaszonym mięsie nie zachodzą procesy dojrzewania, które odbywa się przy udziale enzymów własnych przy odczynie kwaśnym.

Nowym ciekawym zjawiskiem, wiążącym się z rosnącymi startami ekonomicznymi wydaje się być Cellulitis (zwykle dermatitis i cellulitis). Informacje na ten temat są w literaturze bardzo skąpe. Zapalenie skóry i tkanki podskórnej, wywoływane jest najczęściej przez E. coli, rzadziej gronkowce, pałeczki ropy błękitnej, pałeczki Pasteurella i inne. Prawdopodobną przyczyną wzrostu zachorowań jest doskonalenie genetyczne ptaków, w kierunku jak największych i najszybszych przyrostów wagowych, co zwiększać może jednocześnie  ich podatność na infekcje. Pojawianiu się tego defektu sprzyjać mogą także czynniki  środowiskowe, mające niekorzystny wpływ na dobrostan. Warto przypomnieć, że wśród ogółu konfiskat zmiany tego typu stanowiły 19,5%, co lokowało je na trzeciej pozycji pośród wszystkich przyczyn dyskwalifikacji tuszek.

Marginalnym powodem konfiskat była żółtaczka. Jej przyczyną są procesy toksyczne, uszkadzające krwinki, względnie uszkodzenia związane z przebiegiem chorób zakaźnych. Stosunkowo najrzadziej wywołuje ją mechaniczne zaczopowanie przewodów żółciowych. Uszkodzenia urazowe (Laesiones traumatici) powstają jako następstwo nieszczęśliwych wypadków lub w wyniku nieprawidłowego obchodzenia się z ptakami. Są to najczęściej złamania skrzydeł lub kończyn dolnych. Niewielkie uszkodzenia, ograniczające się np. tylko do skrzydła nie są podstawą do uznania całej sztuki za niezdatną do spożycia. Do podobnych uszkodzeń dochodzi także w trakcie obróbki poubojowej (najczęściej w skubarce), ale w odróżnieniu od ran doznanych przed ubojem, w tym przypadku nie obserwujemy procesu zapalnego i krwiaków.

 

HD 6 2014

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Drobiu 6/2014

Kup prenumeratę

Kapłon w trzech odsłonach Cz. I. Historia

Magdalena Zawacka
Katedra Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Capon – czyli kapłon oznacza kastrowanego koguta, a nazwy tej po raz pierwszy użył Varronis w I wieku przed naszą erą [www. kaplon.eu]. Około 162 roku przed naszą erą, w Rzymie wprowadzono Lex Faunia – nakaz oszczędzania żywności.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.