Marian Biegański , „Indyk Lubuski“
Skup indyków żywych w 2012r. wyniósł 360 tys. ton i był wyższy o 6,2% niż w roku poprzednim. Piskląt indyczych sprzedano w tym czasie 31.306 tys. szt., czyli o 3,2% więcej.
Marian Biegański , „Indyk Lubuski“
Skup indyków żywych w 2012r. wyniósł 360 tys. ton i był wyższy o 6,2% niż w roku poprzednim. Piskląt indyczych sprzedano w tym czasie 31.306 tys. szt., czyli o 3,2% więcej.
Anna Wilkanowska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
W intensywnej produkcji drobiarskiej prawidłowa ochrona zdrowia ptaków odgrywa kluczową rolę w osiąganiu dobrych wyników ekonomicznych w produkcji. Optymalny stan zdrowia ptaków zależy od prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów, a w szczególności układu odpornościowego. Odporność definiowana jest na wiele sposobów. Najbardziej dokładna definicja określa odporność jako zdolność organizmu do rozpoznania składników własnych od składników obcych takich jak drobnoustroje, uszkodzone lub chorobowo zmienione własne komórki oraz zniszczenia i neutralizacji lub usunięcia z organizmu składników uznanych za obce.
Anna Wilkanowska, Università degli Studi del Molise
Duża koncentracja składników pokarmowych to charakterystyczna cecha pasz stosowanych w żywieniu indyków. Unika się podawania pasz o dużej zawartości włókna surowego i wody z powodu szczególnej budowy przewodu pokarmowego drobiu, jak również wysokich potrzeb pokarmowych intensywnie rosnących czy niosących się ptaków. Stosowanie pasz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz dodatków witaminowo-mineralnych to podstawa w żywieniu drobiu.
Agnieszka Misiura, Lublin
Już od czasów starożytnych zioła i wyciągi roślinne stosowane są w żywieniu i leczeniu ludzi. Jednak obecnie coraz częściej stosuje się je w terapii i profilaktyce weterynaryjnej oraz w żywieniu zwierząt. Dodawanie ziół do mieszanek paszowych korzystnie wpływa na wyniki produkcyjne, jakość surowca oraz na jego walory dietetyczne i smakowe.
W ostatnim czasie producentów drobiu dotknął problem niskiej rentowności produkcji. Sytuacja ta nie jest jednak związana z niską ceną żywca indyczego na rynku, lecz wysokimi kosztami pasz przemysłowych stosowanymi w żywieniu ptaków.
Oliwia Duszyńska-Stolarska, UTP Bydgoszcz
W chowie fermowym uzyskanie wysokiej efektywności produkcji jest możliwe przy przestrzeganiu wymogów higienicznych oraz zabiegów profilaktycznych. Zabiegi te jednak nie przyniosą efektu jeśli działania nie będą prowadzone w sposób ciągły i konsekwentny. O zdrowotności indyków świadczy nie tylko ich przeżywalność, ale przede wszystkim produkcyjność.
Katarzyna Jankowska
Użytkowanie mięsne drobiu, w tym głównie indyków, do niedawna opierało się jedynie na wykorzystaniu drobiu poprzez jego „naturalną” genetykę. Dopiero praca hodowlana prowadzona w kierunku uzyskania jak największej objętości mięśni z określonych partii ciała, w jak najkrótszym czasie, sprowokowała selekcję.
W dniu 11.01.2013 roku na fermie indyków Pana Faustyna Gawła w miejscowości Prażuchy Stare odbyły się Drzwi Otwarte, które wraz z właścicielem fermy zorganizowała firma Big Dutchman Polska. Zaproszeni goście mieli możliwość obejrzenia nowoczesnego wyposażenia do tuczu indyków, zapoznania się z nowościami firmy Big Dutchman – karmidłem Gladiator i systemem zarządzania fermą BigFarmNet – oraz skosztowania lokalnych specjałów.
Anna Wilkanowska, Università degli Studi del Molise
Od pewnego czasu światowa produkcja mięsa drobiowego charakteryzuje się znacznie większą dynamiką rozwoju niż produkcja mięsa czerwonego. Pomiędzy 1990 a 2009 rokiem globalna produkcja mięsa drobiowego wzrosła z 41 do 91,3 mln ton (123%), w tym czasie produkcja żadnego innego rodzaju mięsa nie osiągnęła tak niezwykłego tempa wzrostu.
Alina Rachwał, Poznań
Przed wieloma laty indyk był nabywany przeważnie w okresie świątecznym jako danie tradycyjne. W miarę wzrostu zapotrzebowania rynku na mięso chów tego gatunku drobiu stał się jednym z popieranych kierunków produkcji, a jego rozwój pozwolił na uzyskanie znacznej ilości żywca, którego dostawy są równomiernie rozłożone w ciągu roku. Było to możliwe dzięki postępowi w hodowli indyków, dużemu zwiększeniu ich wartości użytkowej i rozwinięciu produkcji na skalę przemysłową. Zastąpienie indyków o ciemnym upierzeniu odmianami o białej barwie piór pozwoliło na dokonywanie uboju tych ptaków w różnych terminach, niezależnie od wieku. Wzrosła istotnie dochodowość produkcji, skutecznie konkurującej z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, między innymi także z kurczętami brojlerami.
Strona 2 z 3
Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.