Strefa Indyk

Indyk Polski 42 (1/2013)

Kształtowanie się odporności u indyków

Anna Wilkanowska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

W intensywnej produkcji drobiarskiej prawidłowa ochrona zdrowia ptaków odgrywa kluczową rolę w osiąganiu dobrych wyników ekonomicznych w produkcji. Optymalny stan zdrowia ptaków zależy od prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów, a w szczególności układu odpornościowego. Odporność definiowana jest na wiele sposobów. Najbardziej dokładna definicja określa odporność jako zdolność organizmu do rozpoznania składników własnych od składników obcych takich jak drobnoustroje, uszkodzone lub chorobowo zmienione własne komórki oraz zniszczenia i neutralizacji lub usunięcia z organizmu składników uznanych za obce.

 

Najlepsze warunki do odchowu ptaków

Anna Wilkanowska, Università degli Studi del Molise

Duża koncentracja składników pokarmowych to charakterystyczna cecha pasz stosowanych w żywieniu indyków. Unika się podawania pasz o dużej zawartości włókna surowego i wody z powodu szczególnej budowy przewodu pokarmowego drobiu, jak również wysokich potrzeb pokarmowych intensywnie rosnących czy niosących się ptaków. Stosowanie pasz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz dodatków witaminowo-mineralnych to podstawa w żywieniu drobiu.

 

Fitogenne dodatki paszowe jako skuteczne stymulatory wzrostu

Agnieszka Misiura, Lublin

Już od czasów starożytnych zioła i wyciągi roślinne stosowane są w żywieniu i leczeniu ludzi. Jednak obecnie coraz częściej stosuje się je w terapii i profilaktyce weterynaryjnej oraz w żywieniu zwierząt. Dodawanie ziół do mieszanek paszowych korzystnie wpływa na wyniki produkcyjne, jakość surowca oraz na jego walory dietetyczne i smakowe.

 

Efektywność stosowania pasz sypkich i granulowanych w żywieniu indyków rzeźnych

W ostatnim czasie producentów drobiu dotknął problem niskiej rentowności produkcji. Sytuacja ta nie jest jednak związana z niską ceną żywca indyczego na rynku, lecz wysokimi kosztami pasz przemysłowych stosowanymi w żywieniu ptaków.

 

Wybrane choroby układu pokarmowego u indyków

Oliwia Duszyńska-Stolarska, UTP Bydgoszcz

W chowie fermowym uzyskanie wysokiej efektywności produkcji jest możliwe przy przestrzeganiu wymogów higienicznych oraz zabiegów profilaktycznych. Zabiegi te jednak nie przyniosą efektu jeśli działania nie będą prowadzone w sposób ciągły i konsekwentny. O zdrowotności indyków świadczy nie tylko ich przeżywalność, ale przede wszystkim produkcyjność.

 

Choroba zielonych mięśni u indyków

Katarzyna Jankowska

Użytkowanie mięsne drobiu, w tym głównie indyków, do niedawna opierało się jedynie na wykorzystaniu drobiu poprzez jego „naturalną” genetykę. Dopiero praca hodowlana prowadzona w kierunku uzyskania jak największej objętości mięśni z określonych partii ciała, w jak najkrótszym czasie, sprowokowała selekcję.

 

Otwarcie nowoczesnego kurnika do tuczu indyków

W dniu 11.01.2013 roku na fermie indyków Pana Faustyna Gawła w miejscowości Prażuchy Stare odbyły się Drzwi Otwarte, które wraz z właścicielem fermy zorganizowała firma Big Dutchman Polska. Zaproszeni goście mieli możliwość obejrzenia nowoczesnego wyposażenia do tuczu indyków, zapoznania się z nowościami firmy Big Dutchman – karmidłem Gladiator i systemem zarządzania fermą BigFarmNet – oraz skosztowania lokalnych specjałów.

 

Aktualny stan produkcji indyków na świecie

Anna Wilkanowska, Università degli Studi del Molise

Od pewnego czasu światowa produkcja mięsa drobiowego charakteryzuje się znacznie większą dynamiką rozwoju niż produkcja mięsa czerwonego. Pomiędzy 1990 a 2009 rokiem globalna produkcja mięsa drobiowego wzrosła z 41 do 91,3 mln ton (123%), w tym czasie produkcja żadnego innego rodzaju mięsa nie osiągnęła tak niezwykłego tempa wzrostu.

 

Czynniki wpływające na wartość konsumpcyjną mięsa indyczego

Alina Rachwał, Poznań

Przed wieloma laty indyk był nabywany przeważnie w okresie świątecznym jako danie tradycyjne. W miarę wzrostu zapotrzebowania rynku na mięso chów tego gatunku drobiu stał się jednym z popieranych kierunków produkcji, a jego rozwój pozwolił na uzyskanie znacznej ilości żywca, którego dostawy są równomiernie rozłożone w ciągu roku. Było to możliwe dzięki postępowi w hodowli indyków, dużemu zwiększeniu ich wartości użytkowej i rozwinięciu produkcji na skalę przemysłową. Zastąpienie indyków o ciemnym upierzeniu odmianami o białej barwie piór pozwoliło na dokonywanie uboju tych ptaków w różnych terminach, niezależnie od wieku. Wzrosła istotnie dochodowość produkcji, skutecznie konkurującej z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, między innymi także z kurczętami brojlerami.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.