W dniu 21 lipca 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa eksport drobiu z Polski spadł w okresie styczeń-maj 2020 r. o 6,12% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2019. Za cztery pierwsze miesiące był to spadek o 7,25%. Oznacza to znaczny wzrost eksportu w maju tego roku. Import mięsa drobiowego był natomiast o 44% mniejszy niż w 2019 roku. Nie zanotowano spadku importu drobiu żywego. Eksport drobiu żywego był natomiast mniejszy o 14%.
W okresie styczeń-kwiecień 2020 roku ograniczeniu uległ handel mięsem drobiowym. Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że w tym czasie eksport mięsa drobiowego obniżył się o 7,25%. Przyczyną było załamanie się rynków zbytu z uwagi na wystąpienie na terenie Polski ognisk ptasiej grypy oraz wycofanie dostaw dla rynku HoReCa. W omawianym okresie zmalał także import mięsa drobiowego, o 40,93%. Największym naszym odbiorcą oraz dostawcą mięsa drobiowego pozostają Niemcy oraz Wlk. Brytania. Sporo mięsa wysyłamy także do Niderlandów oraz Francji i Czech. Należy zauważyć, że zmniejsza się udział Ukrainy w całkowitej ilości sprowadzonego mięsa. W 2019 roku z Ukrainy sprowadziliśmy aż 29% całkowitej ilości zaimportowanego mięsa drobiowego. Obecnie za pierwsze cztery miesiące to 6,6%.
Polski handel mięsem drobiowym w okresie styczeń-kwiecień 2019/2020, tony |
||||
I-IV 2019 |
I-VI 2020 |
Różnica |
zmiana r/r |
|
Eksport |
486 978 |
451 686 |
-35292 |
-7,25 |
Import |
32 260 |
19 056 |
-13204 |
-40,93 |
Bilans |
454 718 |
432 630 |
22088 |
-4,86 |
W dniu 8 lipca 2020 r. Singapur poinformował, iż w oparciu o informacje przekazane przez Głównego Lekarza Weterynarii w Polsce podjął decyzję o zniesieniu restrykcji wprowadzonych z uwagi na wystąpienie HPAI dla ostatniego powiatu objętego ograniczeniami, tj.powiatu sulęcińskiego w województwie lubuskim.
Zobacz jakie kraje częściowo zniosły zakaz sprawadzania mięsa drobiowego z Polski na swoje terytorium TUTAJ.
15 czerwca Republika Białorusi zniosła restrykcje dotyczące zakazu importu mięsa drobiowego i produktów pochodzących od drobiu dla województw zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego i lubelskiego. Na początku czerwca także Honkong, Armenia i Singapur zniosły zakaz sprowadzania drobiu z poszczególnych województw Polski. Czy pomoże to w złagodzeniu drastycznie niskich cen skuopu w naszym kraju? Wydaje się się jednak, że zakłady ubojowe płacą nieadekwatnie niską cenę do zapotrzebowania na rynku produktów drobiowych. Z analizy eksportu mięsa drobiowego wynika, że w okresie styczeń-kwiecień 2020 r. wyeksportowaliśmy o 7,25% mięsa drobiowego mniej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
W minionym tygodniu lekko wzrosły - pozostające od kwietnia - drastycznie niskie ceny skupu drobiu. Kurczęta brojlery kosztowały o 4 grosze więcej niż przed tygodniem o 12 gr więcej niż miesiąc wcześniej. Cena skupu indorów podskoczyła o 11 groszy w stosunku do tygodnia 1-7 czerwca, a indyczek spadła o 2 grosze. Natomiast w porównaniu z cenami sprzed miesiąca cena indyczek była niższa o 22 grosze. Cena indyczki sięgnęła dna. Od 5 lat nie zanotowano tak niskiej ceny. Cena kaczek nie zareagowała na sytuację na rynku i pozostaje na poziomie z początku roku.
W pierwszych trzech miesiącach 2020 roku z Polski wyjechało ponad 334 ton mięsa drobiowego. Najwięcej mięsa zagościło na stołach zachodnich sąsiadów - Niemców, gdyż to do nich powędrowało niecałe 18% eksportowanego mięsa drobiowego. Jest to o ponad 2% więcej niż w roku poprzednim. Drugim i trzecim najpopularniejszym kierunkiem wywozu mięsa drobiowego z Polski jest Wielka Brytania i Niderlandy, do których trafiło kolejno 8,4% oraz 7,4% całego eksportowanego mięsa drobiowego. Najczęstszym importerem polskiego mięsa drobiowego spoza Europy jest Ghana, która w pierwszym kwartale tego roku kupiła od Polski ponad 11 ton, co daje 3,4% udziału w całym eksporcie mięsa drobiowego. W tym roku Republika Południowej Afryki nie importuje już takiej ilości mięsa drobiowego z Polski jak w poprzednim roku.
Polscy producenci drobiu najbardziej ucierpieli z powodu pandemii koronawirusa spośród wszystkich hodowców Unii Europejskiej. W kwietniu cena rynkowa tuszek kurczęcych wyniosła 85,49 euro/100 kg i była to najniższa cena w UE. Pod koniec kwietnia cena skupu kurcząt rzeźnych spadła poniżej kosztów produkcji, czyli około 3,20zł/kg i wyniosła 2,93zł/kg. Ponadto od początku 2020 roku zmniejszył się eksport mięsa drobiowego o 7,5%, a drobiu żywego aż o prawie 24%. Spadek cen i eksportu tłumaczy się licznymi przypadkami ptasiej grypy na terenie naszego kraju i pandemią COVID-19.
Ceny kontraktowe gęsi i ceny skupu indyków również zmalały w 2020 roku. Jedynie ceny skupu kaczek są podobne do cen z zeszłego roku.
Występowanie na terenie Polski od grudnia 2019 roku ognisk ptasiej grypy oraz sytuacja związana z pandemią koronawirusa na świecie spowodowała znaczną obniżkę cen skupu drobiu rzeźnego. Przyczyną tego było przede wszystkim załamanie eksportu, który wynosił ponad 50% wyprodukowanego w naszym kraju mięsa. Przez pierwsze dwa miesiące 2020 roku wyeksportowano 225 tys. ton mięsa drobiowego na łączną kwotę 414 mln Euro, co wartościowo było więcej o 3,72% w porównaniu do analogicznego okresu roku 2019, a ilościowo mniej o 5,3%.
W dniu 23 kwietnia 2020 r. służby weterynaryjne Polski i Singapuru zakończyły renegocjacje wzoru świadectwa zdrowia na mięso drobiowe - mrożone wywożone z Polski do Singapuru . Nowy wzór świadectwa zawiera korzystne dla Polski zapisy dot. możliwości stosowania regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
Powyższe oznacza możliwość wznowienia eksportu na rynek singapurski z zatwierdzonych zakładów, spełniających warunki nowego wzoru świadectwa zdrowia. Dodatkowo, w przypadku ponownego wystąpienia grypy ptaków w przyszłości, nie dojdzie do automatycznej blokady eksportu mięsa drobiowego z całego terytorium Polski.
źródło: GIW