LODR w Końskowoli zaprasza na konferencję poświęconą nowym technologiom w produkcji drobiarskiej. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo lub pod numerem telefonu widocznym na plakacie. Liczba miejsc jest ograniczona!
LODR w Końskowoli zaprasza na konferencję poświęconą nowym technologiom w produkcji drobiarskiej. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo lub pod numerem telefonu widocznym na plakacie. Liczba miejsc jest ograniczona!
Białoruś to już kolejny kraj w ostatnich kilku miesiącach, który za cel strategiczny w eksporcie mięsa (wołowiny i drobiu) przyjął ekspansję na rynku chińskim.
Białoruskie władze aktywnie dążą do rozszerzenia listy firm upoważnionych do wysyłek produktów mięsnych do Państwa Środka o siedem zakładów przetwórstwa mięsa i dwie fermy drobiu - donosi Belarusian Telegraph Agency. Do tej pory akredytację na wywóz otrzymało pięć białoruskich ferm drobiarskich.
Niedawno polskie drobiarstwo cieszyło się z dopuszczenia kolejnych zakładów do sprzedaży mięsa na rynek chiński. Znów pojawiły się nadzieje, że nowi gracze będą w stanie skuteczniej niż przedsiębiorstwa mające do tej pory dostęp do Chin sprzedawać drób na tamtym rynku i – tym samym - nasz eksport drobiu do Państwa Środka wzrośnie.
Przy tej okazji pojawiło się jednak wiele sceptycznych głosów, co do możliwości sprzedaży na chiński rynek naprawdę wielkich ilości drobiu. Argumentowano, że od jakiegoś czasu Chiny otwierają się na niemal wszystkie chętne państwa, a zamówienia stamtąd mają bardziej polityczny niż ekonomiczny charakter. Jednak mimo tych sceptycznych głosów dominował optymizm związany z nowymi zakładami przygotowującymi się do eksportu do Chin. Teraz pojawił się kolejny argument wzmacniający obóz sceptyków.
JBS – największe przedsiębiorstwo drobiarskie świata stało się przedmiotem zainteresowania amerykańskich polityków. Amerykanie oskarżają JBS o szereg nielegalnych działań.
Wśród nich wymieniają łapówki wręczane brazylijskim urzędnikom, kontakty finansowe z reżimem rządzącym Wenezuelą oraz rosnącą zależność od wsparcia finansowego pochodzącego od firm zależnych od rządu chińskiego.
Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie, skontrolowane przez stronę chińską, uzyskały dopuszczenie do chińskiego rynku. Ambasada RP w Pekinie otrzymała z Generalnej Administracji Celnej ChRL stosowną notę w tej sprawie.
Są to następujące zakłady:
• CEDROB S.A. Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek (nr wet 14023901);
• CEDROB S.A. Ciechanów, Zakład Drobiarski w Niepołomicach (nr wet 12190501);
• ROLDROB S.A. (nr wet 10160501).
Zakłady zostaną ostatecznie dopuszczone do chińskiego rynku po przekazaniu przez Głównego Lekarza Weterynarii dodatkowych informacji dotyczących tych zakładów.
W centralnej części Francji, w departamencie Loir-et-Cher, na fermie kaczek wykryto wirus grypy ptaków o niskiej zjadliwości, podtypu H5. Zakażone stado liczyło 2,6 tys. sztuk kaczek. W reakcji na tę informację, władze Hongkongu zakazały importu wszelkich produktów drobiarskich, w tym jaj, z regionu Loir–et-Cher.
Francuzi są liderem w produkcji mięsa kaczego w Unii Europejskiej. W 2018 roku produkcja mięsa kaczego we Francji wzrosła o 24% do poziomu 225 tys. ton. Dla porównaniu, u kolejnych w rankingu największych producentów kaczek podaż wyniosła: Węgry - 93 tys. ton, Polska - 51 tys. ton mięsa. Przypominamy, że w okresie wiosenno - letnim tego roku wirus o niskiej zjadliwości wyrządził ogromne straty w sektorze drobiarskim w Belgii.
Na kluczowych dla światowego drobiarstwa rynkach występuje przewaga podaży nad popytem – wynika z najnowszego opracowania analitycznego przygotowanego przez Rabobank.
Problem przewagi produkcji nad zgłaszanymi przez odbiorców potrzebami dotyka przede wszystkim Unię Europejską, Stany Zjednoczone oraz Republikę Południowej Afryki. Relatywnie lepsza sytuacja występuje w Chinach, Meksyku oraz w Brazylii (ze względu na lokalne kłopoty lub specyfikę tych rynków).
Szanowni Państwo,
Miło nam poinformować, że dostępna jest już w sprzedaży książka p. prof. Teresy Majewskiej pt. "Drobiarstwo niekonwencjonalnie". Zapraszamy do fascynującej lektury, która wyjaśnia mechanizmy oddziaływania poszczególnych czynników na organizm ptaka, zgodnie z mottem "Może nie dowiecie się więcej, ale więcej zrozumiecie"
Autor: Teresa Majewska
ISBN: 978-83-917877-2-4
Format: 145 x 205 mm
Objętość: 208 str.
Oprawa: miękka
Kolory: pełen kolor
Rok wydania: 2018
Według Reutersa, wyższe ceny wieprzowiny o 35 % spowodowały gwałtowny wzrost popytu na drób. Pierś z kurczaka jest o 20 % droższa porównując r/r, a cena piersi kaczych potroiła się do 14 600 juanów za tonę. To i tak znacznie mniej niż ceny wieprzowiny, ale dla Chińczyków to niespotykana sytuacja, gdyż zazwyczaj pierś jest najtańszym elementem.
Coraz więcej kaczek jest przetwarzanych przez firmy cateringowe. Chcąc zredukować koszty surowca w około 20 - 30 % wieprzowinę zastępują kaczkami. Pochodną tego, są wyższe ceny piskląt kaczych. Przy czym, w przypadku kaczek dostęp do zaplecza reprodukcyjnego jest dużo łatwiejszy niż dla ferm brojlerów, które w większym stopniu są zależne od importu.
Pojawiły się informacje, że w Holandii i w Niemczech na fermach brojlerów kurzych zastosowano środek, który nie znajduje się na liście zarejestrowanych i dopuszczonych do stosowania w Unii Europejskiej biocydów. Pierwsze doniesienia o takiej praktyce pochodziły z Holandii. Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) ujawnił niedawno, że na kilku holenderskich fermach brojlerów kurzych badania laboratoryjne potwierdziły, że został użyty środek o nazwie DutriRock Bedding Powder.
Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.