Aktualności - HD i IP

Według nieostatecznych danych, w 2018 roku wytworzono ok. 2930 tys. ton mięsa drobiowego w wadze produktu, tj. o 4,3% więcej niż w roku poprzednim. Uboje ze skupu stanowiły 91,4% tej produkcji, a uboje gospodarcze 8,6%. Rok wcześniej proporcje te wynosiły odpowiednio: 95,1% i 4,9%. Sprzedaż zagraniczna mięsa drobiowego wyniosła w 2018 roku ok. 1311 tys. ton, tzn. o ponad 13% przewyższała poziom z roku poprzedniego. Utrzymała się więc znacząca różnica dynamik wzrostu produkcji i eksportu, powodująca presję na rynku wewnętrznym. Mimo zwiększenia importu o 19 tys. ton, na zużycie w kraju pozostało o ok. 1% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Przy stabilizacji samozaopatrzenia i więcej niż podwojeniu obrotów targowiskowych, do kanałów handlu detalicznego trafiło o ponad 8% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Roczny przyrost podaży mięsa drobiu, wynoszący ok. 139 tys. ton, w całości zagospodarowany został na pokrycie większej sprzedaży zagranicznej, której wzrost stanowił ok. 112% tego przyrostu. Zużycie w kraju zmniejszyło się o ok. 16 tys. ton.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.