Indyk Polski

Fotolia 31879917 Subscription Monthly LSzacuje się, na podstawie informacji pozyskanych od ubojni, że ubiegłoroczny skup indyków rzeźnych wyniósł w Polsce 510 tys. ton. Do tego należy doliczyć skup dokonany przez niemieckie ubojnie na poziomie 40 tys. ton (ok. 3 mln sztuk indyków). Wskazuje to na produkcję indyków w granicach 550 tys. ton. Uwzględniając ilość żywych ptaków wywiezionych z Polski oraz wolumen mięsa wyeksportowanego można przypuszczać, że spożycie mięsa indyczego w naszym kraju oscyluje wokół 5,5 kg na osobę.

Za: Indyk Lubuski

Rodzina Kelly z Danbury w Essex (Wlk. Brytania) w 2013 roku kupiła małą farmę w Stanach Zjednoczonych u podnóża gór Blue Ridge i założyła tam fermę indyków o brązowym upierzeniu KellyBronze oraz zakład przetwórczy. Inwestycja Technologia uboju tych ptaków różni się znacznie od tradycyjnej metody. Skubanie piór odbywa się na sucho, po czym tuszki w celu nabrania właściwego smaku dojrzewają przez około 10-14 dni.  Do tej pory zakład mógł sprzedawać mięso tylko w stanie Wirginia, w 2016 r. otrzymał tymczasową licencję pod warunkiem, że wszystkie kontrole bezpieczeństwa żywności będą pozytywne. W 2017 roku na rynki amerykańskie zostało sprzedanych ponad 2000 indyków rasy KellyBronze, z planami powiększenia do 3000 w 2018 roku. Podjęte przez rodzinę ryzyko opłaciło się. Ich oferta skierowana jest do wymagających konsumentów, którzy chcą czegoś wyjątkowego i naprawdę lepszego na kolację z okazji Święta Dziękczynienia, czy Bożego Narodzenia. "To duże wyzwanie, które będzie miało swoje wzloty i upadki, ale będzie też świetną zabawą. Zaczynamy od zera - tak jak zrobiliśmy z brązowym indykiem w Wielkiej Brytanii 35 lat temu. Jedyna różnica polega na tym, że teraz mamy trochę pieniędzy i wiemy, co robić! " – mówi Paul Kelly.

Tagi:

27000 Puten werden wegen Vogelgrippe getoetet ArtikelQuerJak wynika z danych Eurostat w pierwszych siedmiu miesiącach br. Polska odnotowała 15-procentowy spadek wolumenu wywozu mięsa i podrobów z indyków z 107,1 tys. t przed rokiem do 91,3 tys. t w br. Eksport poza Unię zmniejszył się o blisko jedną trzecią i wyniósł 10,4 tys. t. Na rynek unijny trafiło 80,9 tys. t, czyli o 12% mniej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku.

Nadal większość (89%) mięsa z indyków trafia na rynek UE. W okresie od stycznia do lipca br. głównym odbiorcą mięsa i podrobów z indyków pozostały Niemcy, gdzie sprzedaliśmy 31,5 tys. t, jednak było to o 22% mniej niż przed rokiem. Zwiększył się natomiast, o 10%,  wolumen eksportu do Hiszpanii, gdzie wysłaliśmy 9,7 tys. t. Z kolei czescy importerzy zakupili 6,9 tys. t, czyli podobną ilość, jak w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Ciekawe zmiany zaszły w handlu pozaunijnym. Jeszcze rok temu głównymi partnerami handlowymi były: Białoruś, Ukraina, Hongkong, Benin i Chiny. Natomiast obecnie są to: Ukraina, Mołdawia, Benin, Hongkong oraz Kongo. Warto zaznaczyć, że w omawianym okresie nastąpiło całkowite zawieszenie eksportu na Białoruś, a także do Chin. Wynikało to głównie z faktu, że w związku z grypą ptaków Chiny wprowadziły całkowity zakaz importu mięsa drobiowego z Polski, a Białoruś regionalizację (województwa).

Podkategorie

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.